Actuele ontwikkelingen

NOODZAKELIJKE VERVANGING VAN DE OUDE HOUTEN VLOER

Voor de vervanging van een houten vloer in een vooroorlogse woning werd in het verleden gekozen voor:

1. Het opnieuw toepassen van een houten vloer, om de kruipruimte vrij te houden en geen extra gewicht aan te brengen in de, veelal op staal gefundeerde, woning.

2. Een betonvloer, op het zand gestort (waarbij de kruipruimte gevuld werd met puin, zand en piepschuim-isolatie), om enigzins te voorkomen dat deze vloer als last aan de woning zou worden gehangen.

Nu is er de PS renovatievloer, van lichte stalen liggers met EPS vulelementen. Op deze vloer wordt een gewapende druklaag aangebracht, OF (indien dit niet kan) plaatmateriaal. Hierdoor kan geheel droog worden gewerkt en is er geen of nauwelijks sprake van gewichtstoename.

VERZWAKTE STALEN BALKONCONSTRUCTIES

In de zomer van 2006 is in de Frans Bekkerstraat te Rotterdam een balkon afgebroken op de 2e verdieping.Op het moment van afbreken stonden er twee mannen op het balkon. Het duo raakte, wonder boven wonder, slechts lichtgewond. Reeds 2,5 jaar daarvoor heeft Peter Snoei melding gedaan van balkons in de nabije omgeving van betreffende balkon (o.a. aan de Pleinweg) waarvan het constructiestaal ernstig door corrosie zou zijn aangetast. Nooit is hier serieus mee omgegaan en tot vandaag (ik schrijf dit in Februari 2011) kom ik regelmatig vooroorlogse balkons tegen welke in zeer slechte staat van onderhoud zijn en dus dienen te worden hersteld. en/of vervangen.

Helaas is slecht te beoordelen hoever het staal is verzwakt omdat het ingemetselde deel meestal het slechtst is. Wel is aan scheurvorming in de gevels en de (door roestvorming) dik wordende flenzen van stalenliggers te zien of de aantasting (en dus verzwakking) ernstig is.